Ciasto marchewkowe z bakaliami

Smak na Wspak_ciasto marchewkowe2

Ciasto marchewkowe z bakaliami.

Dziś mam dla Was przepis na trochę zdrowszą wersję ciasta marchewkowego. Bez cukru i w mojej wersji również bez mąki, którą zastąpiłam zmielonymi otrębami. Inną opcją jest zastąpienie zwykłej mąki dużo zdrowszą mąką orkiszową. Wyjdzie tak samo smacznie.
Ciasto jest dość wilgotne, lekko piernikowe i słodziutkie. Pycha!

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12

Składniki:

  • 3 spore marchewki utarte na tarce o małych oczkach
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (ja dodałam zmielone na mąkę otręby)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie miks orzechów włoskich i nerkowca)
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Jajka miksujemy i dodajemy do nich mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy olej kokosowy, miód, marchewkę i wiórki. Miksujemy.
Na końcu dosypujemy orzechy i rodzynki. Mieszamy.
Przekładamy ciasto do przygotowanej keksówki i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Sprawdzajcie ciasto patyczkiem – będzie gotowe, kiedy patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy.

Ciasto marchewkowe z bakaliami.

Ciasto marchewkowe z bakaliami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.