Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Dziś ciasto na weekend! Lubicie zapach ciasta, który wypełnia dom? Ja bardzo, dlatego raz na jakiś czas piekę blaszkę. Między innymi dla tych kilku pachnących godzin. Jednym z moich ulubionych ciach jest ciasto drożdżowe. Tym razem wzbogacone o śliwki z cynamonem. Sprawdzicie?

czas przygotowania: 150 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: kilkanaście (cała blaszka)

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 350 ml mleka w temp. pokojowej
  • 60 g oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta)
  • szczypta soli

Składniki na śliwkowe nadzienie:

  • 0,5 kg śliwek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą i drożdżami. Dodajemy mleko, olej, jajko, żółtko i wyrabiamy ciasto.
W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie: każdą śliwkę rozcinamy na pół i wyciągamy pestkę. Kroimy owoce w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Na każdym prostokącie wykładamy połowę nadzienia. Rozsmarowujemy po całości i zawijamy jak roladę. Roladki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach około 35×25 cm. Zawijamy je w literki “S” (jak na zdjęciu).

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do dalszego wyrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy ciasto białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.