Ciastka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane z żurawiną

Nigella Lawson, moja ulubiona domowa bogini, serwuje te batoniki na śniadanie. Przepis znajdziecie w książce “Nigella ekspresowo”. Ciacha są przepyszne i wciągają.
Nie byłabym sobą, gdybym nie poeksperymentowała. Przepis jest do tego idealny, bo może się zmieniać w zależności od tego, jakie orzechy i ziarenka lubicie najbardziej, czy jesteście fanami żurawiny, czy może wolicie rodzynki, albo inne suszone owoce itp.
Tylko baza jest zawsze ta sama: płatki owsiane, mleko skondensowane i (w moim przypadku zawsze, wszędzie i dużo) wiórki kokosowe. Te ciastka to pewnik. Jeżeli raz zdecydujecie się je przygotować, na pewno czeka Was później powtórka z premiery. Po prostu nie da się ich nie uwielbiać. Pychota!

czas przygotowania: 1,5 godziny
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16 sztuk

Składniki:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (z niesłodzonego nie wyjdzie)
  • 100 g górskich płatków owsianych
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 125 g mieszanki ulubionych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam, pinia itp.)
  • 125 g orzechów (w przepisie ziemnych, niesolonych, ale najlepsze wychodzą z laskowymi)
  • 100 g suszonej żurawiny, albo innych suszonych owoców (dodajcie ulubione)

Przygotowanie:

Przygotujcie sobie blaszkę do pieczenia, wykładając ją pergaminem. W oryginalnym przepisie blaszka ma wymiary 23 x 33 x 4 cm, ale to nie znaczy, że w innej nie wyjdzie. Użyjcie takiej, jaką macie. Powinniście tylko przypilnować, żeby foremka nie była za duża. Spora część uroku tych ciasteczek polega na ich grubości.

Wymieszajcie suche składniki. Nie bójcie się różnorodności. W tym przypadku “nadmiar” jest równoznaczny ze wspaniałym smakiem.
W garnku, albo na patelni rozgrzejcie mleko skondensowane (nie w puszce!).
Kiedy będzie ciepłe, połączcie je z pozostałymi składnikami. Pamiętajcie, że w przepisie nie ma mąki, jajek itp., więc tajemnicą sukcesu jest bardzo dokładne wymieszanie.
Przełóżcie masę do foremki i dociśnijcie od góry łyżką, tak żeby wygładzić i trochę zbić całość. Będzie się kleić.
Pieczcie w temperaturze 130 stopni przez około 60 minut.

Musicie pilnować, żeby cukier z mleka zupełnie się nie skarmelizował. To częsta przypadłość niecierpliwych łakomczuchów, próbujących skrócić czas pieczenia wyższą temperaturą. Ciasteczka będą wtedy twardsze i dużo ciemniejsze.
Po wyjęciu z piekarnika odczekajcie około 15 minut. Ciepła masa jest plastyczna i ciężko będzie ją pokroić.
Po lekkim wystudzeniu pokrójcie ciasto na 16 części (4 x 4) i odstawcie do zupełnego ostygnięcia.

Ciastka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane z żurawiną

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Ciastka owsiane z żurawiną

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.