Ciasteczka żurawinowe Ewy Wachowicz

Ciasteczka żurawinowe Ewy Wachowicz.

Czy macie już wszystkie prezenty? Dla spóźnialskich, którzy obdarowują swoich bliskich własnoręcznie przygotowanymi słodkościami, a także dla wszystkich ciasteczkowych łasuchów mam dziś przepis na szybkie i smaczne ciasteczka żurawinowe. Znalazłam go kiedyś na stronie internetowej Pani Ewy Wachowicz i tak już ze mną został. Czasem dodaję do ciasteczek ekstra czekoladę, czasem zmieniam rodzaj orzechów albo dosypuję więcej żurawiny.
Za każdym razem ciasteczka są pyszne, słodkie i bardzo zimowe.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 30 ciasteczek

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki  posiekanych orzechów (najlepiej włoskich)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ewentualnie: 100 g pokruszonej białej czekolady

Przygotowanie:

Masło miksujemy dokładnie z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i jajkiem.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Dokładnie mieszamy.
Dosypujemy żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy i ewentualnie czekoladę. Wyrabiamy ciasto.
Formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odstępach).
Każda kuleczkę lekko dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasteczka do wystygnięcia, bo ciepłe mogą się kruszyć.

Ciasteczka żurawinowe Ewy Wachowicz.

Ciasteczka żurawinowe Ewy Wachowicz.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.