Ciasteczka z muesli i jagodami goji

Ciasteczka z muesli i jagodami goji.

Ciasteczka z muesli i jagodami goji.

Ostatnio trafiło mi w ręce dużo produktów BIO. Postanowiłam zrobić z nich coś rozpustnego. Wyszły całkiem zdrowe ciasteczka. Częściowo kruche, częściowo owsiane, a częściowo napakowane bakaliami. Sprawdźcie sami.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 25 ciasteczek

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 70 g masła
  • 150 g ulubionego muesli z płatkami owsianymi
  • 50 g mielonych nasion konopi
  • 50 g ziaren amarantusa
  • 100 g rodzynek albo innych suszonych owoców (u mnie tym razem wiśnie)
  • 60 g suszonych jagód goji
  • 60 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z masłem i proszkiem do pieczenia (siekamy).
Jogurt łączymy z jajkami, miodem i aromatem. Dodajemy do “suchego” i dokładnie mieszamy ręką.
Dodajemy pozostałe suche składniki i bakalie. Wyrabiamy.
Kiedy składniki się połączą formujemy ciasteczka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Ciasteczka z muesli i jagodami goji.

Ciasteczka z muesli i jagodami goji.

Ciasteczka z muesli i jagodami goji.

Ciasteczka z muesli i jagodami goji.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.