Ciasteczka z masłem orzechowym i fistaszkami

Ciasteczka z masłem orzechowym i fistaszkami.

W nowy rok warto wejść w słodkim nastroju, a do tego idealnie pasują słodko-słone ciasteczka z masłem orzechowym.
Przepis na nie znalazłam już dość dawno temu na blogu Sprawdzona Kuchnia. Odrobinę go zmodyfikowałam m.in. zastępując część mąki zmielonymi orzeszkami ziemnymi i rezygnując z obtaczania w cukrze. I tak wyszła moja wersja tych fistaszkowych smakołyków. Zachęcam Was bardzo do sprawdzenia, bo są pyszne.

czas przygotowania: około 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 50 – 60 ciasteczek (w zależności od wielkości)

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 220 g cukru
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • odrobina aromatu waniliowego albo 1 łyżka esencji waniliowej
  • 80 g zmielonych na mąkę orzeszków ziemnych
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Masło orzechowe, masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy ze sobą.
Dodajemy jajko i aromat waniliowy. Miksujemy.
Dodajemy zmielone na mąkę orzeszki ziemne, wymieszane z mąką i z sodą. Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy posiekane orzeszki ziemne i mieszamy.
Formujemy kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Pamiętajcie o zachowaniu odległości. Ciasteczka urosną w czasie pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i każdą porcję ciastek pieczemy przez około 10 minut (do zrumienienia).
Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka na blaszce do wystygnięcia. Ciepłe będą dość kruche i łamliwe.

Ciasteczka z masłem orzechowym i fistaszkami.

Ciasteczka z masłem orzechowym i fistaszkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.