Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe (bez mąki i cukru)

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe (bez mąki i cukru).

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe (bez mąki i cukru).

Szarlotka jest pyszna, ale na diecie całkowicie nielegalna.
Z głębokiej tęsknoty za jabłecznikiem wyprodukowałam ciasteczka bez mączno-cukrowych dodatków, za to z wszystkim tym, co w moim ukochanym cieście najsmaczniejsze. I do tego w wersji light.
Minus jest jeden – ciasteczka nie są powalająco słodkie.
Szczerze mówiąc, to mocno umiarkowana słodycz, dlatego możecie wesprzeć się rodzynkami.

czas przygotowania: 35 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16 ciasteczek

Składniki:

  • 1 duże i słodkie jabłko
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • ewentualnie: 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Jabłko obieramy i dzielimy na ćwiartki, z których musimy usunąć pestki.
Tak przygotowane jabłko ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy jajka i cynamon. Starannie mieszamy.
Dosypujemy płatki owsiane i orzechy (a w wersji słodkiej również rodzynki). Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie łyżką nabieramy masę i formując ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Musicie co jakiś czas sprawdzać jak wyglądają ciasteczka, bo utarte, odstające od ciasteczka jabłko łatwo przypalić.

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe (bez mąki i cukru).

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe (bez mąki i cukru).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.