Bardzo czekoladowe ciasto z polewą

Bardzo czekoladowe ciasto z polewą.

Osłodzę Wam trochę siedzenie w domach. Pomyślcie o najbliższych tygodniach jak o czasie na nadgonienie zaległości czytelniczych, odkurzcie planszówki i korzystajcie z czasu spędzonego razem 🙂 A ponieważ wiadomo, że nic tak nie poprawia nastroju jak czekolada, dziś mam dla Was przepis na BARDZO czekoladowe ciasto z równie czekoladową polewą. Wilgotne, puszyste i po prostu szałowe. A do tego zawsze wychodzi! Genialne, prawda?
Będzie świetnie pasowało na Wielkanoc albo upieczcie je bez żadnej okazji. Pychotka!

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: blaszka

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • ewentualnie: aromat waniliowy
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 szklanki mleka (najlepiej nie mniej niż 2%)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wrzątku

Składniki na polewę:

  • 0,5 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • ewentualnie do posypania: orzechy włoskie albo migdały

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (poza wrzątkiem) wrzucamy do miski i miksujemy. Pod koniec dolewamy wrzątek.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wlewamy do blaszki (mniej więcej 25×30) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy (ciasto może trochę opaść).

Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy wodę, cukier i kakao. Zagotowujemy mieszając. Składniki powinny się połączyć.
Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i rozprowadzamy po jego powierzchni. Możemy posypać orzechami albo migdałami.

Bardzo czekoladowe ciasto z polewą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.