Babka czekoladowo-waniliowa

Babka czekoladowo-waniliowa.

Babka czekoladowo-waniliowa.

A może zamiast babki drożdżowej coś mniej tradycyjnego: babka czekoladowo-waniliowa.
Pyszna i mocno czekoladowa. Co prawda części waniliowej powinno być dokładnie tyle ile czekoladowej, ale ponieważ czekolada to mój uszczęśliwiacz, zastosowałam proporcje 1:2.
Oczywiście forma babki jest umowna. Przyznam Wam się szczerze, że dużo bardziej lubię piec to ciasto w zwykłej tortownicy. Przynajmniej nie ma problemów z wyjmowaniem z foremki.

czas przygotowania: do 80 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki kakao

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • do posypania: płatki migdałowe

Przygotowanie ciasta:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy aromat waniliowy.
Cały czas miksując stopniowo dodajemy olej i wodę.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo dokładnie miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą część przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Niekoniecznie w kształcie babki. Ze zwykłej tortownicy wychodzi równie fajne.
Drugą połowę miksujemy z kakao i wylewamy “zygzakami” na waniliową warstwę.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 18o stopni.

Przygotowanie polewy:

Wodę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niej cukier puder. Dokładnie go rozpuszczamy.
Dodajemy masło. Rozpuszczamy.
Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy.

Dekorujemy ciasto polewą i płatkami migdałowymi.

Babka czekoladowo-waniliowa.

Babka czekoladowo-waniliowa.

Babka czekoladowo-waniliowa.

Babka czekoladowo-waniliowa.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.