Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Babeczki z masłem orzechowym.

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą.

A może mała chwila wytchnienia od świątecznych porządków i przygotowań?
Wsparcia w odpoczywaniu udzielą Wam babeczki z masłem orzechowym. Ten przepis wygrzebałam lata świetlne temu z Internetu. Są mocno słodkie i lekko fistaszkowe. Pychota.
A! Ważna informacja. Jeśli chcecie, żeby Wasze babeczki wyrosły ładnie jak muffinki, wypełnijcie papilotki do 3/4 wysokości. tylko wtedy częściej sprawdzajcie stan wypieczenia.

czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16

Składniki:

  • 2/3 szklanki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
  • 0,5 szklanki białego cukru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • niesolone orzeszki ziemne do dekoracji

Przygotowanie:

Masło orzechowe mieszamy bardzo dokładnie z białym i brązowym cukrem.
Dodajemy jajka, olej i mleko. Miksujemy.
Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy mikserem na jednolitą masę.
Czekoladę siekamy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.
Do blaszki wkładamy papilotki i każdą napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Z wierzchu dekorujemy orzeszkami.
Pieczemy do 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Babeczki z masłem orzechowym.

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Odpowiedzi do Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

  1. Magda

    miałam okazję spróbować – są absolutnie prze-obłędnie przepyszne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.