Babeczki z jeżynami i białą czekoladą

Babeczki z jeżynami i białą czekoladą.

Babeczki z jeżynami i białą czekoladą.

Korzystajcie z sezonowych owoców!
Ja dostałam ostatnio przepyszną paczuszkę pełną jeżyn. Część zlikwidowałam od razu, magazynując głęboko w brzuszku, ale z tej większej połowy wyprodukowałam muffinki.
Przepis jest dość uniwersalny, bo jeżyny możecie zastąpić innymi owocami (np. malinami albo jagodami), a czekolada wcale nie musi być biała. Pychota!
Babeczki robią się szybko i długo zachowują świeżość.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16 babeczek

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 tabliczka posiekanej białej czekolady
  • 300 g świeżych jeżyn

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre, które stopniowo przelewamy do miski z suchymi składnikami.
Miksujemy na małych obrotach, do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy posiekaną czekoladę i jeżyny, delikatnie mieszamy.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Każdą wypełniamy ciastem do wysokości 3/4.
Pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Babeczki z jeżynami i białą czekoladą.

Babeczki z jeżynami i białą czekoladą.

Babeczki z jeżynami i białą czekoladą.

Babeczki z jeżynami i białą czekoladą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.