Tarta z figami i gruszkami

Tarta z figami i gruszkami.

Tarta z figami i gruszkami.

Przyszła jesień, więc i na blogu trochę bardziej jesiennie. Co prawda nie taka jesień, na jaką czekałam, bo w górach śnieg, na Mazowszu leje i wichury, a nad morzem sztormy… Słoneczko, wróć!
Pogoda nie rozpieszcza, więc dziś mam dla Was pomysł na danie, które chociaż trochę pokoloruje Wam dzień. Tartę z kozim serkiem, figami i gruszkami, przygotowaną na banalnie prostym i szybkim cieście.
A ponieważ nie wszyscy lubią kozi ser, to zamiast niego możecie użyć np. orzechowego albo z pieprzem.

czas przygotowania: około 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg sera ricotta (2 opakowania)
  • 250 g koziego serka śmietankowego (a jeżeli nie lubicie koziego, to orzechowego albo z pieprzem)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 4-5 fig
  • 1,5 gruszki

Przygotowanie ciasta:

Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.

Przygotowanie tarty:

Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie sery. Dodajemy roztrzepane jajko i łączymy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy na ciasto i wyrównujemy łyżką.
Na wierzchu na przemian układamy pokrojone w plasterki figi i gruszkę.
Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Tarta z figami i gruszkami.

Tarta z figami i gruszkami.

Podajemy ciepłą lub wystudzoną.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Odpowiedzi do Tarta z figami i gruszkami

  1. gin

    Mmm, cudowna! 🙂

    • Smak na Wspak

      Dziękuję 🙂

  2. Sarna

    przepyszny pomysł na farsz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.