Tarta z burakami i żurawiną

Tarta z burakami i żurawiną.

Tarta z burakami i żurawiną.

Co powiecie na tartę, która łączy w sobie słodycz buraków, ostrość czosnku i delikatność śmietankowego serka? To właśnie moja autorska tarta, na którą przepis znajdziecie dziś na blogu.
Wykorzystałam do niej pieczone buraki, ale równie dobrze możecie przygotować ją z buraków, które zostaną po gotowaniu barszczu. Bardzo smaczna i na ciepło i na zimno.

czas przygotowania: 120 minut (z pieczeniem buraków)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 mniejszych, albo 8 b.dużych

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 1 kg buraków
  • 5 łyżek suszonej żurawiny
  • szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g serka śmietankowego (naturalnego albo koziego)
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie buraków:

Zaczynamy od upieczenia buraków, które myjemy, osuszamy i zawijamy dokładnie w folię aluminiową.
Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około godzinę.
Po tym czasie wyciągamy buraki i zostawiamy w folii do ostygnięcia.
Kiedy buraki się wystudzą, wyciągamy je z folii i obieramy ze skórki.
Następnie kroimy w kosteczkę.

Przygotowanie ciasta:

Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.

Przygotowanie tarty:

Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z jogurtem. Dodajemy 2 łyżki tymianku i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto i rozprowadzamy równomiernie.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, 1 łyżkę tymianku i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie mieszamy.
Dorzucamy buraki pokrojone w kosteczkę, mieszamy i dusimy przez około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy żurawinę i orzechy włoskie. Ponownie mieszamy i dusimy przez 2-3 minuty.
Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do foremki (na serek).
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Tarta z burakami i żurawiną.

Tarta z burakami i żurawiną.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.